• SumoMe

This is an unusual forest house designed by Konrad Wojcik. It inspired by the functionality and structure of a tree. This design allows it to be built on forest with almost no footprints, it means no deforestation and environmental friendly. More description by Konrad Wojcik:

The aim was to design a structure that would not have any footprint on the nature. Fully functional interior was intended for two people and if needed, in special occasions could be extended up to four. In order to provide as much space as possible alternating threads stairs were implemented. This allowed fitting spacious interior into a compact and light form. Construction divides into 4 levels with a clear different functional program on each floor. This well equipped structure is a balance of comfortableness and practicality.

Reason
Increasing population of present cities caused rapid decline in their attractiveness. Both, better road infrastructure and wide variety of public transport encourage us to move out to the more peaceful and quiet greenbelts. However, did we ever thought how it is possible that there always is a place for another new estate?

Sometimes we forget that deforestation is the only way to expand in a traditional way. Like a virus we are taking territories that do not belong to us. We want to be “close” to nature and in the same time we are the ones responsible for its devastation.

This project is an example of the solution to this problem.

Inspiration
The main inspiration for this project was a functionality and structure of a tree. Studyinging its nature, allowed me to come up with ideas and solutions to create a completely self-sufficient construction.

For most of the animals, trees are the best natural shelters against predators, moisture and weather. Coincidence? We must remember that in nature nothing is accidental. Everything has a reason and a purpose. It all balance out just like this project.

Solution
The aim was to design a structure that would not have any footprint on the nature. Fully functional interior was intended for two people and if needed, in special occasions could be extended up to four. In order to provide as much space as possible alternating threads stairs were implemented. This allowed fitting spacious interior into a compact and light form. Construction divides into 4 levels with a clear different functional program on each floor. This well equipped structure is a balance of comfortableness and practicality.

Tags: eco-friendly house design, house architecture, unique house design,