• SumoMe

The Owen and Vokes Architects has a renovation job for a 1990’s beach house by Lindsay Clare. The house located at Coolum, Sunshine Coast, Queensland, Australia. The job is to extend the house, adding bedrooms, bathrooms and car accommodation, but they should preserving the character of the existing house.

The renovation makes a new connections between living spaces and the garden. A new courtyard added, linking living spaces to the hillside. In the centre of the house, there is an inner courtyard, can be accessed by climbing external stairs from street level. At the street level, a concrete bunker created to accommodates cars on the site.

“Manipulation of the existing built and natural topography establishes new connections between living spaces and the garden. Masonry elements manage levels across the site, forming new landscape spaces and embedding the fibro-clad extension into the hillside. At street level, a concrete bunker accommodates cars on the site, negating the need for a steep driveway and reclaiming space for a garden overlooked from the living spaces and decks above. Minor excavation reveals a courtyard space below what was previously a timber pool deck. The promenade through the site reveals the nuances of setting and topography. The entry courtyard, positioned at the centre of the site in both the vertical and horizontal plane, is accessed by climbing external stairs from street level. The existing internal stair connects the external circulation route from the street to the open air circulation of the extension. Within the extension, a linear verandah provides access to bedrooms and bathrooms, culminating in a daybed nestled into the fringe of the remnant vegetation.”

Photographs by Jon Linkins
src: Contemporist

Tags: Bathroom Design, Building, Concrete, House, Inner courtyard, Interior, Owen and Vokes Architects, Queensland, Sunshine Coast,