• SumoMe

This is a modern house by nextoffice, a house that has wonderful rotating rooms. These rotating rooms allows the owners to change the moods inside the house. They can change the light, add more spaces, showing extra views, and other things. More description by nextoffice:

Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project’s design concept. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building’s volume to become open or closed, introverted or extroverted. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios.

Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow facade-width compared with its depth of its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional facade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness/closure of building’s volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (a winter living room) and Taabestan-Neshin (a summer living room) to their residents. In summertime, Sharifi-ha House offers an open/transparent/perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes down, offering minimal openings and a total absence to the concepts of introverted/extroverted typology led to an exiting spatial transformation of an ever-changing residential building.

The House is distributed over seven floors, the two basement floors are allocated to family conviviality, fitness facilities, and housekeeping rooms. Public activities all happen on the first and second floors, and the family’s private life takes place on the third and fourth floors.

The project consisted of four major parts; the fixed volume of the structure, the void, and the fixed volume and the mobile volume, respectively. When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges.

The house adapts to the functional needs of its users. For instance depending on whether there is a guest or not, the guest room (located on the second floor) can be reconfigured for different purpose. Similarly, home offices and breakfast rooms (turning rooms on the first and third floors) can change the formality of their appearance according to their residents’ desires. In the other words, there is always posibility of having different seasonal or lighting scenarios, some of which have been already considered in the BMS program of the project. (read more at nextoffice)

Tags: house architecture, modern house design, unusual house ideas,