• SumoMe

The Iowa City Residence is a complex mass housing with no overall sense of organization on the design. It also had a large site in an established neighborhood which surrounded by mature trees that looks like a compelling feature. The Substance Architecture renovated it to liberate and organize the interior spaces and connect them to the compelling landscape outside.

They simplify and expand the home using several tactics such as expanded the gable form vertically to increase the home’s volume within the existing foundation. The gable form expanded by increasing the roof slope. They also replaced the existing windows and extended the rhythm to order the home’s fenestration. A series of porches added to providing a transitional space from inside to outside and used to be a sun lights protection for new enlarged glass openings. For the interior, it using white as the main color but includes a dark mass of service spaces placed off-center on the first floor. The second floor used as the bedrooms and a playroom space.

src: Contemporist

Photographs: Paul Crosby

Tags: Architecture, Color, design, Gable, Glass, home, Interior, Iowa City, Substance Architecture,